Workshoppar

Inför Mörka Stigar Ände kommer det att ordnas ett antal workshoppar. Dessa workshoppar hjälper dig på olika sätt att förbereda dig inför lajvet. Spelledningen rekommenderar varmt att du försöker delta i så många av workshopparna som möjligt för att ge dig själv en bättre helhetsupplevelse. Vissa workshoppar går också ut på att med talkoarbete tillverka sånt som behövs på lajvet. De flesta workshoppar kräver förhandsanmälning.

Kommande workshoppar

Inga kommande workshoppar.

Tidigare workshoppar

6-8 juli 2012 — Tälttillverkning

Denna workshop har redan ägt rum. Målet med workshoppen var att tillverka ett par manskapstält som skall användas under lajvet. Detta mål uppfylldes.

18-19 augusti 2012 — Introducerande workshop och boffersvärdstillverkning

Den första ordentliga workshoppen inför lajvet. Den första dagen kommer att bestå av statusövningar, reglerna för lajvet samt en introduktion och diskussion om vad AEA är. Den andra dagen kommer tillverkas boffervapen som skall användas som träningsvapen i de kommande workshopparna, bl.a. för workshoppen Dramatik i lajvstrid. Efter att vapnen är klara hållas en kort kurs i teaterfäktning, lajvstrid och vapenhantering.

7-9 september 2012 — Tälttillverkning

Målet med denna workshop är att tillverka de resterande manskapstälten som inte blev klara på den första tälttillverkningen.

Workshoppen hålls vid Polar Mills i Gamla Vasa, Liselundsvägen 2. Ingång från baksidan, upp för trapporna (Wasa Wargamers utrymmen).

Fredag kl. 19:00-21:00
Lördag kl. 10:00-18:30
Söndag kl. 10:00-19:00.

Du är välkommen att delta bara en del av tiden, all hjälp uppskattas. Ingen förhandsanmälning.

6 oktober 2012 — Dramatik i lajvstrid

En heldagsworkshop där vi går från grunden igenom vad det innebär att strida på ett lajv och hur man simulerar våld på lajv. Vi tar avstamp i teaterfäktning och övar på stridstekniker och improviserade scener. Ta med mjukisbyxor!

Plats: Kasernen/Teater Casa, Korsholmsesplanaden 6-8, Vasa.
Samling kl. 10:30. Workshoppen drar igång 11:00 och håller på till ca 16:30 med en timmes matpaus på dagen.

Workshoppen kräver förhandsanmälning.

26 januari 2013 — Improvisationsworkshop

En heldagsworkshop med fokus på improvisationsövningar som är tänkta att skall hjälpa oss att skapa intressanta situationer på ett lajv. Teman för workshoppen kommer att vara gruppdynamik, status och kommunikation spelarna emellan.

Lite mera konkreta exempel på saker kommer att övas på under workshoppen: svordomar, hög och låg status samt hur man tilltalar någon, tillitsövningar, användande av kropps språk för att skapa intressanta situationer på ett lajv, samarbetsövningar och bejakande.

Workshoppen är gratis och alla är varmt välkomna att delta i den. Bekväma kläder är att rekommendera.

Plats: Volt (Fysiska linjens utrymmen för Scenkonst på yrkeshögskolan Novia), Kvarngatan 19, Vasa.
Samling kl. 9:30. Workshoppen drar igång 10:00 och håller på till ca 17:00 med en timmes matpaus på dagen.

Workshoppen kräver förhandsanmälning.

9-10 februari 2013 — Hantverk och dramatik i lajvstrid

En helgworkshop där vi dels samlas för att tillverka t.ex. kläder eller annan personlig utrustning, och dels repeterar sådant som vi gick igenom på den första Dramatik i lajvstrid workshoppen.

Lördagen är till för hantverk. Ta med tyger och annat material, kom till Polar Mills i Gamla Vasa och jobba på dina lajvkläder i sällskap av andra deltagare. Det här är ett ypperligt tillfälle att få råd för tillverkandet av dina lajvkläder – vi hjälper varandra i det praktiska arbetet och du kan fråga spelledningen om du undrar något över hurudan utrustning din roll kunde tänkas ha. Om du har en symaskin, ta med den!

Plats: Polar Mills i Gamla Vasa.
Tid: lördag 9.2 kl. 10 och framåt så länge det finns ork.

Söndagen är till för att öva på lajvstrid. Vi går från grunden igenom vad det innebär att strida på ett lajv och hur man simulerar våld på lajv. Vi tar avstamp i teaterfäktning och övar på stridstekniker och improviserade scener. Ta med mjukisbyxor!

Plats: Kasernen/Teater Casa, Korsholmsesplanaden 6-8, Vasa.
Tid: söndag 10.2 med samling kl. 10:30. Workshoppen drar igång 11:00 och håller på till ca 16:30 med en timmes matpaus på dagen.

Dessa workshoppar är gratis och öppna för alla. Du kan delta i båda workshopparna, eller så nåndera, helt enligt eget tycke.

Workshopparna kräver förhandsanmälning senast söndag 3.2.

8-10 mars 2013 — Tälttillverkning

Den sista egentliga tälttillverkningsworkshoppen. Målet med workshoppen är att tillverka en paviljong som skall användas under lajvet. Workshoppen hålls i Vasa i Elorias föreningsutrymme på Polar Mills i Gamla Vasa. Workshoppen börjar på fredag kväll kl. 18-21, fortsätter på lördag kl. 10-20 och avslutas på söndag kl. 10-20. Du är välkommen att delta bara en del av tiden om du inte kan vara på plats hela helgen – all hjälp tas hjärtligt emot!

Workshoppen kräver ingen förhandsanmälning, men du får gärna berätta om du tänker komma med denna blankett.

12-14 april 2013 — Latexworkshop

Allmänna direktiv

Latexworkshopen är ett tillfälle där deltagarna ges möjlighet att lära sig sätta ihop ett standard-lajvvapen bestående av skumplast och flytande latex. Därutöver kommer det att gås igenom allmänt arbete och hantering av flytande latex. Spelledningen ser till att kunnande och assistans finns tillgängligt för deltagarna, men all konstruktion utförs av deltagarna själva. Deltagare bör därför vara medvetna om att det kommer att innebära en hel del hantverke. Ju mer hantverkesvana du har, desto bättre slutresultat.

Spelledningen ser även till att det finns material för det som folk meddelat att de vill tillverka, och ser till att deltagare vet hur de ska använda dessa material. Sköldar är ett specialfall, som gås in på närmare nedan.

Ifall deltagare vill läsa in sig lite på processen på förhand rekommenderas svarta kattens verkstadssida: http://www.svartakatten.com/verkstan/bygga_latexsvaerd.htm

Att tänka på

Ju bättre planering, desto snabbare arbete.
Det är bra om du funderar igenom saker noggrannt på förhand. SL Zacharias ger feedback och stöd under planeringsprocessen före lajvet, så ifall du har frågor är det bara att mejla. Om du har planerat väl innan workshoppen kan du nyttja tiden mycket mer effektivt, och därmed få ett bättre vapen.

Ju simplare modell på vapnet, desto enklare är det att tillverka.
Detta kanske låter elementärt, men små detaljförändringar kan snabbt förändra konstruktionen. Tänk igenom vad du vill göra, och kolla upp referensbilder. Tänk även på att vapen med stomme måste ha en central linje, enligt vilken glasfiberkärnan kan placeras. Det går inte att göra kurvade vapen som inte har dylik central linje.

Sköldar kräver förhandsarbete.
Ifall du vill göra en sköld under denna workshop, så behöver du konstruera trästrukturen på förhand, och säkra kanten med gummislang samt fästa handtaget.

Din deltagaravgift varierar beroende på hur mycket du vill tillverka.
Eftersom det inte är resonabelt att kräva samma avgift av en person som tillverkar sköld + svärd som en som tillverkar endast en dolk, kommer deltagaravgiften att variera. Denna meddelas åt dig då du anmält vad du vill tillverka. Avgiften varierar mellan 10 och 20 euro per person.

Tillverkningsprocessen kräver tid.
Att skära ut, limma, latexa och måla ett vapen tar tid, eftersom torkningstider är involverade. Gör därför inte storslagna planer ifall du inte redan har arbetsvana. En vanlig dolk kan konstrueras på 4-5 timmar, ett kortsvärd på 8-9 timmar, och ett långsvärd/en sköld kan ta uppemot 12 timmar, eftersom stora ytor ska latexas och torka. Ha hellre lite tid över än ett halvfärdigt vapen och ingen tid.

Tid, plats och anmälning

Latexworkshoppen kommer att hållas i Vasa på Stalli, Skolhusgatan 53 (ingång via insidan på kasernområdet, inte vägsidan). Workshoppen börjar på fredag kväll den 12 april och slutar på söndag kväll eller eftermiddag den 14 april.

Workshoppen är avgiftsbelagd och kräver förhandsanmälning senast söndagen den 17 mars kl. 23.59. Anmälningen är bindande.

3-5 maj 2013 — Orchworkshop

En workshop endast för de som har anmält sig till orchgruppen. Fördjupning av kulturen, utvecklande av orch- och slavspelandet, samt gruppdynamiken är huvudfokus för workshoppen, men annat kommer också att göras. Spelledningen önskar att alla orchspelare deltar i workshopen för att bättre sammansvetsa gruppen.

Tillverkning på workshoppen

Under workshoppen har du möjlighet att tillverka tandproteser och en halvmask till din roll. Totala priset för dessa är 15 €. Om du vill tillverka dem ska du meddela om det i samband med anmälningen. Betalningsuppgifterna finner du nedan.

Summa: 15 euro
Kontonummer: FI05 5670 0820 1902 86
SWIFT/BIC-kod: OKOYFIHH
Mottagare: Eloria rf
Referensnummer: 10100
Förfallodag: söndag 28.4

Tid, plats och anmälning

Fredag 3.5 kl. 18:00-21:30
Lördag 4.5 kl. 10:00-20:00
Söndag 5.5 kl. 10:00-18:00

Platsen är Volt på Kvarngatan 19 i Vasa (mitt emot Lidl). På lördagen kommer vi också att vara utomhus. Eftersom det är en hel del som skall gås igenom, är det önskvärt att spelarna deltar alla dagarna om det bara är möjligt.

Workshoppen kräver förhandsanmälning senast söndagen den 28 april kl. 23.59.

Ta med dig

Det är önskvärt att du tar med dig 2 uppsättningar mjuka träningskläder + skor (för inomhus och en utomhus), samt handduk.

10-12 maj 2013 — Expeditionsworkshop

En workshop endast för de som har anmält sig till expeditionsgruppen. Status inom gruppen, lägerliv och gruppdynamiken är huvudfokus för workshoppen, men annat kommer också att göras. Spelledningen önskar att alla expeditionsspelare deltar i workshopen för att bättre sammansvetsa gruppen.

Tid, plats och anmälning

Fredag 10.5 kl. 18:30-21:00
Lördag 11.5 kl. 10:00-20:00
Söndag 12.5 kl. 10:00-16:00

Platsen är Volt på Kvarngatan 19 i Vasa (mitt emot Lidl). Eftersom det är en hel del som skall gås igenom, är det önskvärt att spelarna deltar alla dagarna om det bara är möjligt.

Workshoppen kräver förhandsanmälning senast söndagen den 5 maj kl. 23.59.

28-30 juni 2013 — Lägerliv och dramatik i lajvstrid

Den sista workshoppen före lajvet. Under workshoppen görs en djupdykning i lägerliv. Workshoppen är praktiskt fokuserad och sker ute i naturen. Olika aspekter av lägerlivet kommer att övas på, t.ex. att med tändstål göra upp eld, att laga mat och att lajvstrida i skog och mark. Workshoppen ger vildmarkslivets baskunskaper som alla spelare bör behärska. Workshoppen kräver förhandsanmälning senast söndag 23.6.

Workshoppen kommer att hållas i Oravais på Mårdersör. En vägbeskrivning för Google Maps finns här.

Workshoppen kommer att börja officiellt först på lördagen den 29:e, men spelledningen kommer att vara på plats redan den 28:e och de som vill får gärna också komma dit redan på fredag kväll, men programmet kommer att vara fritt under kvällen. På lördagen kommer det verkliga programmet att påbörjas och workshoppen avslutas på söndag eftermiddag.

Det som är viktigt att notera är att natten mellan lördag och söndag kommer inga moderna bekvämligheter att tillåtas. Den natten kommer vi att sova i tält och med de filtar och fällar som man själv tagit med sig. Tanken är att man skall få känna på hur det kommer att vara på riktigt sedan på lajvet.

Deltagarna bör ha med sig egen mat som de kan tillreda och äta under workshoppen. Deltagarna bör ha med tillräckligt med mat för åtminstonde fyra måltider (lunch, middag, frukost och lunch).

Deltagarna skall därtill gärna ha med sig följande saker: egen kniv samt eventuellt tändstål, ordentliga skor är att rekommendera, kläder enligt eget önskemål och väder (man får gärna ha på sig medeltida kläder), egna bestick och mat- och dryckeskärl, myggmedel, sovsaker (filtar m.m.), eventuella personliga hygienartiklar, och sina egna latexvapen (boffervapen kommer att finnas på plats ifall någon inte har möjlighet att ta med sig sitt vapen). Ifall man vill ta med sig utrustning som man vill ha godkänd av spelledningen inför lajvet så kan man ta med och visa upp dem antingen på fredagen eller söndagen efter workshoppen.

Programmet för workshoppen ser ut som följande:

Fredag kl. 18:00-22:00
Programmet är fritt och man får sova i tält om man vill, eller mera bekvämt. Det kommer eventuellt att grillas och värmas bastu på plats och ställe.

Lördag kl. 10:00-21:00
Programmet för dagen kommer att bestå av följande delar: att göra upp eld, matlagning i terräng, kniv- och yxhantering, överlevnadsteknik, första hjälp i fält, sanitet i fält, att slå läger och resa tält, m.m.

Söndag kl. 10:00-16:00
Regelgenomgång, strid i fält, repetition av lördagens punkter, ihoppackning av material och eventuell vård av redskap samt övrig bivackutrustning.

Workshoppen kräver förhandsanmälning senast söndag 23.6.