Övrig utrustning

OBS! 9.7.2013 har sidan uppdaterats en hel del, i synnerhet det som gäller OFF-utrustning.

Denna sida listar alla saker som du måste ha med dig till lajvet, med undantag av sådan IN-utrustning som hör till din rollkaraktär (t.ex. kläder, vapen, rustning, personlig rekvisita o.dyl.). Sidan listar både nödvändig IN-utrustning och OFF-utrustning. Dessutom listar den saker som inte är nödvändiga, men som ändå kan vara bra att ha. Skriv ut sidan och använd den som en checklista!

IN-utrustning

Obligatoriskt

Förutom kläder, vapen, personlig rekvisita och eventuell rustning måste följande saker finnas i din personliga IN-lajvutrustning:

 • Sovsaker. Medeltida tält att sova i under spelet ordnar arrangörerna, men du måste ha med egna sovgrejer t.ex. i formen av varma yllefiltar, fårfällar eller djurhudar, eller något annat så länge det är acceptabelt IN-lajv. Kom ihåg att det kan bli kallt på natten. Arméfiltar som visat sig mycket lämpliga för lajvbruk kan köpas bl.a. på Army Shop i Vasa. Du kan också ha nytta av lajvbutikerna som är listade i länkbanken.
 • Matkärl och dryckesflaska. Du ska ha med en egen IN-lajvig djup skål (t.ex. trä eller keramik) att äta ur, en IN-lajvig vattenflaska och någon form av bestick, t.ex. en träsked, om du inte vill äta med händerna (rekommenderas inte av hygieniska skäl).
 • Extra proviant. Att laga mata ute i fält kan medföra oväntade dröjsmål. Därför är det bra om du har med dig lite egen mat som du kan bära på dig och äta ifall du är vrålhungrig och den gemensamma maten dröjer. Maten bör vara sådan som går att äta IN-lajv. Exempel på mat som du kan ha med dig: grovt bröd, ost (såklart i lajvig förpackning, t.ex. brun papperspåse eller invirad i linnetyg), skinka (samma sak gäller som för osten), torkat kött, torkade frukter, russin, nötter, äppel, morot, karelska piroger, skorpor osv. Vad som helt enkelt kunde tänkas finnas på medeltiden. Förvara maten helst i en läderpung eller dylikt för att undvika att väta kommer åt maten.
 • OFF-påse. En liten IN-lajvig tyg eller läderpåse att ha nödvändiga OFF-saker såsom visselpipa och eventuell medicin i. OFF-påsen skall vara tydligt märkt med OFF-symbolen (bokstaven V inuti en cirkel).

Rekommenderas

Följande IN-lajvsaker kan vara bra att ha med sig, men är inte obligatoriska:

 • IN-lajvig axelväska, bältesväska, säck eller motsvarande att ha dina saker i. Det kan också vara bra att ha en bärsele av något slag så du kan bära en del av din utrustning fastspänd på ryggen.
 • Varma IN-lajviga kläder. T.ex. en yllemantel är bra att ha eftersom du också kan sova i den.
 • En IN-lajvig lykta i t.ex. trä eller metall med glasfönster (inte stormlykta). Stearinljus.
 • En täljkniv/morakniv med skida.
 • IN-lajviga byteskläder för din rollfigur och för möjliga B-roller.
 • IN-lajvigt myggmedel. Ett myggmedel som avskräcker så många olika insekter som möjligt och som har en naturlig doft, t.ex. tjärluktande.
 • Bytessockor. Rekommenderas användning av endera ett par yllesockor (andas) eller två par tunna sockor (för att undvika skoskav). Ta med extra sockor, eftersom det är viktigt att fötterna hålls torra.
 • IN-lajvig huvudbonad. Ha något på huvudet för att undvika solsting.
 • Tändstål. Ifall du har ett tändstål med handtaget gjort i plast kan du maskera det t.ex. genom att linda tyg eller läder runt det.

Om bärandet av IN-utrustning

Expeditionen: Expeditionen kommer inte att börja lajvet på den plats där den kommer att ha sitt läger, istället börjar lajvet för expeditionsspelarna med en liten vandring. Därför kommer ni inte att kunna föra någon IN-utrustning till ert läger på förhand. Detta betyder dock INTE att ni, såsom tidigare meddelats, måste kunna bära all er personliga utrustning (inklusive sovfiltar, klädsäckar o.dyl.) på en gång. Istället gör vi så, att när lajvet börjar på fredag morgon så bär ni på den personliga utrustning som ni kan och resten lämnar ni vid spelledningscentralen (SLC). Ni kan sedan när som helst under fredagens lopp komma via SLC och plocka upp säcken eller filtknytet som ni inte fick med er från början och ta med tillbaka till lägret.

Orcherna: Orcherna börjar lajvet i sitt läger så för orchspelarna finns inte samma problematik.

OFF-utrustning

Obligatoriskt

Följande OFF-saker måste du ha med dig:

 • Visselpipa. Varje spelare skall bära på sin person, i en OFF-påse, en visselpipa. På grund av områdets storlek är det lättare att höra en visselpipa som visslas i än en person som försöker ropa på hjälp. Ljudet av en visselpipa hörs på långa håll, samt att det skär igenom lajvets illusion omdelbart och meddelar till resten av deltagarna att någonting har hänt.
 • Mat. Du behöver egen mat med dig för hela torsdagen, frukost på fredag och eventuellt lunch på söndag. Det är alltså frågan om det du skall äta utanför den tid när lajvet är i gång. Det kan vara bra att ha en kylväska i bilen att förvara denna mat i ifall den måste stå kall, annars rekommenderar vi mat som varken behöver stå i kyla eller behöver uppvärmas. Det finns nämligen inga uppvärmningsmöjligheter vid spelledarcentralen om du inte har med dig t.ex. ett eget spritkök. Denna OFF-mat skall förvaras i bilarna.

Rekommenderas

Följande OFF-saker kan vara bra att ha med sig, men är inte obligatoriska:

 • Ficklampa. En liten ficklampa (helst LED) som du har i OFF-påsen för säkerhetens skull.
 • Mediciner, hygienartiklar och behövligheter. Upp till dig vad du behöver och vad du tycker är viktigt, men tandborste och tandkräm, en liten flaska handdesinfektionsmedel samt någon form av våtservetter är i alla fall heta tips. Om du äter någon medicin ska du givetvis också ha med den, samma gäller kontaktlinser om du använder sådana. Allt detta förvaras i OFF-påse. Tänk dock på att OFF-påsen inte är menad att vara stor, så ta endast med dig det du verkligen behöver.
 • Sovsaker. Natten mellan torsdag och fredag sker övernattningen OFF eftersom lajvet inte ännu börjat då. Det betyder att du kan sova i modern sovsäck på ett modernt liggunderlag, om du vill. Du kan givetvis också sova i dina IN-lajviga filtar. Se anvisningarna om ankomst till lajvet för mer information.
 • Tält. Natten mellan torsdag och fredag sker övernattningen OFF eftersom lajvet inte ännu börjat då. Det betyder att du behöver ett modernt tält att sova i om du inte vill sova i bilen. Ifall du inte har något eget tält med dig för denna övernattning, så finns det ett begränsat antal sovplatser i ett tält som spelledningen arrangerar, men det rymmer endast 12 personer.