Kläder

Nordanländsk man

Syftet med denna text är att klargöra vilka klädkrav som finns på Mörka stigars ände samt ge tips om vad slags plagg du kan klä dig i. Tyngdpunkten i denna text ligger på expeditionen, emedan orchspelarna har fått särskilda anvisningar om kläder på orchernas gruppspecifika sidor. Texten innehåller dock viktig information för båda grupperna.

Expeditionsspelare kan börja med att läsa texten om den allmänna klädkulturen i Nordanländerna. När du sedan börjar planera på din klädsel, lönar det sig att ha i åtanke att din karaktärs klädsel på många sätt återspeglar karaktärens personlighet, samhällsställning, yrke, förmögenhet och inte att glömma – gudatro. Därför anser spelledningen att det är viktigt att du satsar på din klädsel och lägger ner tid på den. En välgjord klädsel är inte bara stämningshöjande för dina medspelare och dig själv, utan kan också fungera som ett verktyg för dig att komma in i karaktären (läs SL Zacharias tankar om detta i bloggen).

Samtidigt ska det inte vara övermäktigt för dig att fixa din klädsel, så hur du väljer att klä din karaktär är sist och slutligen upp till dig så länge du inte kommer i nymodiga plagg som sticker i ögonen med tanke på den medeltida miljö vi eftersträvar att återskapa. Spelledningen hjälper gärna till med tips och råd angående din klädedräkt för Mörka stigars ände.

Att tänka på i allmänhet

  • Utgångspunkten är "vanliga" historiskt medeltida kläder, naturligtvis anpassade enligt din rollkaraktärs yrke och ställning. Framför allt ska expeditionsspelare dock komma ihåg att kläderna måste vara praktiska med tanke på att röra sig i skogsmark, och så ska ju de flesta kunna strida i sina kläder också.
  • Börja fixa dina kläder i god tid före lajvet så att du har god tid på dig att passa in dem på dig och också använda dem för att kläderna skall se ut som din rolls vardagskläder. Kom ihåg att expeditionen vandrat genom skog och mark i över 30 dagars tid och redan varit i flera strider, så kläderna kan inte vara skinande rena utan ska se smutsiga ut och gärna vara nötta.
  • Ha både svala och varma kläder! Även om lajvet är på sommaren kan det bli kallt på kvällen eller om vädret är dåligt.
  • Det är otroligt viktigt att ha någonting att bära på huvudet för att undvika solsting vid mycket soligt väder.
  • Du får gärna sy dina kläder för hand, men kläder sydda på symaskin är inga problem. Undvik dock overlock, särskilt på sömmar som kommer att vara synliga på ett eller annat sätt.

Material

  • Vi är inte så stränga vad gäller material. Huvudsaken är att kläderna ser tidsenliga/fantasy ut och passar karaktären. Vi rekommenderar dock naturmaterial med så lite syntetiska fibrer som möjligt. Det här beror dels på att klädesplagg som är gjorda i naturmaterial ser mer tidsenliga och äkta ut, och dels på att syntetiska fibrer brinner lätt och det kommer att finnas många eldar på lajvet.
  • Ylle, linne och bomull är de vanligaste materialen. Hampa rekommenderar vi också. Lakanstyg (100% bomull) är ett bra alternativ, om än inte det vackraste, för den som vill ha en billig dräkt.
  • Läder kan användas inte bara till rustningsdelar, utan också till klädesplagg och -delar som är speciellt utsatta för slitage (t.ex. armbågar och knän, samt västar). Päls kan förekomma t.ex. i fordringar och kragar.

Underkläder

Skor

  • Skorna ska vara gjorda av läder, mocka, näver, tovad ull eller mycket bra imitationer av läder och mocka. Ett alternativ är att maskera skorna med damasker som snörs fast på underbenet och täcker skorna.
  • Gummisulor bör vara så diskreta som möjligt.
  • Tips på typer av skor hittar du t.ex. här.

Bälte och pengapung

Ett bälte i läder eller flätade band är ett måste. I bältet hänger åtminstone kniven och en pengapung. I pungen kan förutom pengar bevaras allt smått som du gärna vill ha med dig.

Typiska klädesplagg för nordanlänningar

Nedan finns en lista på typiska (medeltida/vikingatida) klädesplagg som är gångbara för en nordanlänning. Kom ihåg att detta bara är tips på baskläder, och att du ingalunda behöver begränsa dig till dessa. Ta kontakt med spelledningen om du har frågor om just den typ av kläder som används i den del av Nordanländerna där din rollkaraktär härstammar från, eller den typ av kläder som en person i din rollkaraktärs yrke eller ställning skulle ha.

  • Tunika: Kan bäras av både män och kvinnor. Bärs mot huden eller över en skjorta. Kan ha hellånga ärmar eller ärmar som bara går ner till ungefär hälften av armen. Längden på själva tunikan varierar mellan mitt på låret och knälängd. Kan sys enkel med raka rektangulära stycken och i T-form, med fyra kilar nere. Den vikingatida särken eller den vikingatida kjorteln på Historiska världars dräktmönsterbas kan tjäna som förebilder och mönster om man vill.
  • Byxor: Kan bäras av både män och kvinnor. Kan sys raka och enkla med eller utan kil i grenen.
  • Klänning: Bärs endast av kvinnor. Oftast en enkel T-formad klänning med ärmkilar och två långa kilar i sidorna samt en bak och en fram. Dessa långa kilar får gärna vara i annan färg än den övriga klänningen.
  • Kjol: Bärs endast av kvinnor. Bärs tillsammans med skjorta och/eller tunika.
  • Väst: Bärs över tunika eller skjorta. Bärs aldrig tillsammans med tabard. Bärs gärna över bältet. Kan sys mycket enkelt i tre delar. Ett stort rektangulärt tygstycke för ryggen och två smalare rektangulära stycken framtill. Detta blir dock inte så snyggt så man kan modifiera styckena lite.
  • Tabard: Bärs över tunika eller skjorta, under bälte. Bärs aldrig tillsammans med väst. Sys utav ett avlångt rektangulärt tygstycke i vars mitt man klipper ett huvudhål. Sidorna lämnas öppna.
  • Struthätta: En huvudbonad som täcker axlarna och huvudet. Kan ha lång strut eller ingen alls.
  • Mantel: Kan vara sydd i våder eller vara en halvcirkel- eller trekvartcirkelmantel. Kan ha huva eller vara utan.

Principskisser finns bl.a. i Historiska världars dräktmönsterdatabas. Du kan också gå in på hemsidorna för lajvbutikerna som vi listat i länkbanken för att finna inspiration till klädesplagg för din karaktär, och glöm inte konceptbilderna som finns på expeditionens gruppspecifika sidor. Slutligen kan du ta intryck t.ex. av galleribilder från Elorias tidigare medeltida lajv.