OrchernaUpdate Flash Player

Orcherna

Att vara orch är synonymt med att vara en krigare. Stamtillhörigheten, vildmarkens lag och arvet från guden de kallar för Brytaren, är alla saker som har format orcherna genom tiden och gjort dem till vad de är idag: starka och livskraftiga.

Orchsamhället består av stammar. Hierarkin är direkt, i det att den starka leder och de svagare följer. Egna fenomen i sig är slavarna, vilka har en central roll för orcherna. På samma sätt har de mystiska shamanerna sin plats, då de ser klart i saker som andra orcher knappt kan börja förstå. Dessa är spännande tider, då orcherna känner på sig att något stort håller på att hända.

Rollspel

Att spela en orch är att ta sig an en sann utmaning. Saker som kostymering, maskering och tillverkning av vapen och rekvisita är bara början. Det rekommenderas också att spelarna har en god grundkondition, eftersom det främjar en fysisk gestaltning och underlättar det aktiva spelandet.

Det viktigaste när det kommer till att gestalta orchen är ändå det psykiska, för man skall komma ihåg att orchmentaliteten är fullständigt annorlunda från den mänskliga. Samhörigheten, tankebanorna och de drifter som formar orchens sinne skiljer sig mycket från andra raser.

Vision

Koncept på orcherna

Spelupplevelsen som orch skall skilja sig från tidigare lajvroller man eventuellt spelat. Tankar och känslor är betydligt mera direkta, och det finns en stark vilja att framhäva sig och segra. En orch behöver inte tänka efter, den agerar och det med en stark grupptillhörighet.

Genom förberedande workshoppar är det spelledarnas mål att få spelarna att släppa sitt mänskliga tankesätt och istället bygga upp ett gedigen förståelse för hur orcherna tänker och fungerar, både på individnivå och som grupp. Spelledningen strävar efter att skapa djup immersion i en icke-mänsklig karaktär. Genom detta kan spelaren måhända komma till nya synpunkter om vad det är att vara människa.

Situationen på lajvet

En orchstam har slagit läger i terrängen. Lägret fungerar som stammens stödjepunkt under lajvet.

Orchernas gruppspecifika sidor

orchernas gruppspecifika sidor finns det ingående texter om hur man ska spela orch, hur orchsamhället fungerar, orchernas religion osv.

Rollista

Orchstammen

Craalen Stammens hövding som styr med vildsinthet och en vilja av järn. Bär en aura av fara över sina axlar likt en mantel. "Dyngmaskar! Rör på benen eller så sänder jag er till Brytaren i små bitar!"
Shamanen Craalens visa rådgivare och fruktad mystiker med övernaturliga krafter. Tolkare av Brytarens järtecken och stammens andliga vägvisare. Högfärdig och sadistisk. "Själar vandrar dessa stigar, bortom Brytarens nävar. Ge akt på de vända stenarna där den Behornades beröring ekar. Nattkorpen flyger med svaret."
Andra kniv Craalens högra hand. En erfaren krigare, som är extremt lättprovocerad och snar till våldsamma utbrått. Älskar strid över allt annat. "Vem av er klåfingrar har rört min huggare?! Jag skall tvätta den i ert blod!"
Svår-att-döda Erfaren orchkrigare som överlevt många strider och är märkt med många ärr. Insiktsfull, intuitiv och överraskande listig i farliga lägen. Bärare av stammens totem. "Kallar du det där ett sår? Ha! Jag har sett flugbett som är större än det där! Men om du vill ha ett sår värdigt namnet, så kan jag nog stå till tjänst..."
Livristaren Stammens fältskär och en erkänt skicklig torterare. Motvilligt respekterad och tolererad på grund av sina förmågor. Hängiven samlare av troféer och har många vidskepliga uppfattningar. "Denhär behöver du inte... denhär får du klara dig utan... denhär kommer du defenitivt att sakna, men den kommer att se bra ut hängandes från mitt bälte. Nåja, skall vi sy ihop då?"
Skrattaren En svårkontrollerad och illvillig bråkstake med kraftigt förvriden känsla för humor. Känd för att få slängar av skrattattacker. "Om jag inte haft ett sinne för humor, skulle jag ha haft livet av dig för länge sedan."
Smygaren Konspirerande och hemlighetsfull krigare, med en förkärlek för mörker och bakhåll. "Här... psssst... det vissskar till mig... mörkret säger att jag skall... oh, nej... shhhh. Jag kan hålla hemligheter..."
Dundraren Trumslagare för orchstammen. Fullständigt fanatisk när det kommer till Brytaren, men extremt lat mellan striderna. Överlevt en skallskada och är därför aningen trögtänkt. "Bom, bom, här skall skallar krossas! Bom, bom, kom an! Vi har själar att skicka till Brytarens salar!"
Skuggaren Är spåraren och jägaren av villebråd för stammen. Har ett stort tålamod och trivs i sin ensamhet. Blir ofta vresig i stora sällskap och talar inte i onödan. "Tre människor flyr genom skogen. En är skadad. Den kommer att göra sig bra över elden ikväll."
Bukvred Garvad krigare som tror sig lida av en förbannelse. Tidigare andra kniv som numera åtnjuter mindre respekt. Ilsken och farlig. Använder svordomar flitigt. "Jag skall offra vad du vill och mer därtill, men släck denhär branden i min mage!"
Den oblodade Ung och oerfaren orch som ännu inte bevisat sig i strid. Nyfiken och ambitiös, men blir lätt frustrerad. Är nervös inför krigarnas initiationsrit. "Släpp mig på dem! Hur skall jag någonsin kunna bli en värdig krigare om jag alltid måste sitta och vakta de här stinkande slavarna?"
Nykomlingen Nyligen tillkommen krigare från en annan stam. Väntar på craalens godkännande. Ambitiös och inställsam. "Era fiender är mina fiender. Låt mig spilla blod för stammen"
Lortslaven Människoslav som nyligen tagits till fånga. Kallas lortslav för att den ännu inte tämjts. Lider av fysiska och psykiska trauman. Klädd i trasor och ännu omärkt. Manlig roll. "Släpp mig! Jag skulle hellre dö än tjäna er, gråa odjur! Släpp mig loss så skall jag allt visa er!"
Eldslaven Slav född i fångenskap. Sköter elden och matlagningen. Bärare av de gamla historierna, tålmodig, servil och kuvad. Märkt med tre stammars märken. "Mera eld. Slaven skyndar för att steka köttet, slaven är duktig. Gör som orcherna befaller."
Skinnslaven Slav som fötts i fångenskap. Händig av sig och sköter om stammens utrustning. Stolt och sammanbiten. Bär fyra stammars brännmärken. "Jag gör som ni säger, men behöver inte gilla det."

Frågor

Frågor om orchgruppens roller kan ställas till Vicke.