Spelledarbloggen

Mellan dröm och verklighet

Postat lördag 16 februari 2013 kl. 18:25 av Zacharias HolmbergZacharias Holmberg

Så var det dags för lite ny koncept- och inspirationsbilder igen! Expeditionens sidor har nu fått en rejäl dos med bilder som illustrerar såväl civila kläder, som utseendet på specialister och annat. Orcherna å sin sida har fått en smakbit av den mörkare delen av orch-existensen…

Med tanke på förra helgens workshop, och de nya bilderna som illustrerar beväpning och utrustning, så tänkte jag ta tillfället i akt att fundera kring utrustning och rekvisita överlag då det gäller lajv. I mitt förra inlägg skrev jag om värdet av illustrationer och liknande material för att bilda en gemensam vision, och därmed bättre kunna forma en helhet i lajv. Då det kommer till utrustning och rekvisita tänker jag istället rikta in mig på en mer intern, personlig process.

I begynnelsen av mitt eget lajvande, så var jag rätt avogt inställd till mer abstrakt lajvande, utan såväl specifik klädsel som rekvisita - det kändes helt enkelt som att man låtsades för mycket. På senare år har jag dock allt mer börjat inse värdet i en mer minimalistisk upplevelse, men jag vill ändå hävda att materiella ting kan ge något väldigt fint för lajvupplevelsen. De som har lajvat länge känner säkert igen sig i fenomenet då man tar på sig en speciell karaktärs klädsel - den där tröskeln som man stiger över endast genom att ta på sig en mantel, smutsa ner sig, eller en speciell sminkning. Detsamma gäller rekvisita - att hålla i en handgjord mask, en sten som viskar mörka ord, eller en välsvarvad - om än skamfilad - latexdolk. Denna "magi" är inte bara uppskattning av hantverket, vill jag påstå. Snarare har dessa kläder eller rekvisitan blivit symboler, och symboler kan vara väldigt kraftiga ting. I materiella ting ingjuter vi minnen och känslor och för många är förarbetet med kläder och annan utrustning ett viktigt verktyg för att komma in i karaktären. 

Naturligtvis ska man inte sätta för stor vikt på det rent materiella - för rekvisita och utrustning får slutligen sitt egenvärde endast om det abstrakta värdet bakom dem är gediget. Dessutom blir det snabbt en ekonomisk, för att inte nämna tidsmässig börda. Allt är inte guld som glittrar - men välplanerade föremål kan anta vad som nästan är ett eget liv, endast genom sin symbolstatus.

När vi nu talar om utrustning är det ju även värt att nämna att en latexworkshop närmar sig med stormsteg. Alla de som funderat på att tillverka någon typ av beväpning åt sig i latex, så får ytterst gärna meddela vad de tänkt sig åt spelledningen (mig specifikt, zacharias.b.holmberg - gmail.com). Detta för att vi ska ha bra koll på hur mycket material vi behöver införskaffa.

Till sist kan jag även meddela att spelledningen äntligen fått en lajvplats bekräftad! Platsen ligger i Pedersöre-trakten, och det rör sig om ett område på över 200 hektar. Noggrannare information kommer inom en nära framtid.

» Till bloggen

» Till bloggarkivet